Undervannsfarkost i Snarøysundet

En iskald januardag dukket dette ”uhyret” opp i Snarøysundet – og redaktøren var raskt på pletten i glatte ”småsko” for å forevige synet – før det forsvant i dypet…

Med lysende "øyne" var det fascinerende å følge fartøyet i sundet

Med lysende «øyne» var det fascinerende å følge fartøyet i sundet

Forskning i Snarøysundet?

Det gikk snart frem av måten det beveget seg, at det var forbundet med kabel til forskningsfartøyet Trygve Braarud, som lå midt i sundet. På dekk var flere mann i arbeid med å styre undervannsfarkosten – og inne på broen var man i arbeid med å samle dataene.

Vi greide ikke å oppnå kontakt med båten – og ringte derfor universitetet i Oslo UiO for å høre hva man forsket på i sundet?  (Man har jo sine kontakter….) Kunne det være utbredelse av fremmede skjell – eller kanskje endring i bunnforholdene? Spenningen var stor!

Men nei – det viste seg snart at det var noe langt mindre akademisk på gang: Forskningsfartøyet var utleiet til Det norske Veritas – rett og slett for å sjekke bunnforholdene. For på Veritas skal det bli fest! Og da må man sikre trygg ankomst og retur fra fest!

Litt mer research, viser at selskapet, som nå heter DNV GL –  fyller 150 år den 14. juni. I den anledning inviterer de over 8.000 gjester til Høvik. Det skal feires i to uker – jevnt fordelt på fem store arrangementer. Dette er langt mer enn kantinen på Høvik kan håndtere  – så her har kreative sjeler funnet ut at alt må foregå ute – på vannet:

Oslofjordens største flytende selskapslokale.      Det skal derfor bygges et flytende selskapslokale på 5.000 m2, som i løpet av disse forsommerdagene skal huse alle gjestene. Flåten som skal bygges, har kapasitet på opp mot 2.000 gjester, som samtidig både kan bespises og underholdes. Scene settes opp ytterst, lengst ut mot fjorden.

Trykk på bildet – og få det opp i STORT format;

Og det er her ”forskningen” på bunnforholdene i Snarøysundet kommer inn: Det skal taues inn fem store lektere – som i størrelse omtrent er som Snarøysundets bredde.  Så her må det finregning til, for at slepet ikke skal dra med seg både bøyer og andre installasjoner, på sin veg inn til fest. For her blir det trangt om plassen i sundet!

Når alt er klart, vil gjestene bli fraktet sjøveien fra Oslo – i gassdrevne ferger – utlånt fra Nesoddbåtene. Så her kommer det til å bli trafikk og liv i sundet rundt St.Hanstider! Arrangementene fordeler seg som følger:

  • Lørdag 14. juni kommer 1.200 norske og internasjonale gjester sjøveien til hovedkvarteret på Høvik
  • Tirsdag 17. juni er 800 Veritas-pensjonister med ektefeller invitert til fest.
  • Lørdag 21. og søndag 22. juni er 4.000 ansatte med ektefeller invitert til fest – og
  • Lørdag 28. juni inviteres 2.000 ansatte fra Veritas i Norge og Hamburg til kulturbyggingsarrangement for opprettelsen av det nye, fusjonerte selskapet.
    Flåten, slik den vil se ut på vanet. Ill.: GYRO

    Flåten, slik den vil se ut på vannet. Illustrasjon: GYRO.

    Men i forkant av dette, skal hele anlegget monteres og klargjøres. Og vi tipper vel ikke helt feil, om ikke fartøyet med stor kran om bord, som sist uke var på vei inn sundet, nettopp var på vei for å sikre forankringen på Høvikstranda, så ikke vind og bølger skal dra av gårde med hele selskapet.Slep i Snarøysundet - april 2014 (3)b

Her er mer om saken: