Stor seiler – i liten båt!


I en serie om profiler på Snarøya, er dagens navn Birger Jansen, mer kjent under kallenavnet «BIGGA»

 

Bigga, foreviget på Snarøya, hjemme hos journalisten.

Bigga, foreviget på Snarøya, hjemme hos journalisten.

Ingen – absolutt ingen, truer Birger Jansen på Seilforbundets liste over mestvinnende jolleseilere i Norge gjennom tidene.

Han er i realiteten Norges NM-konge!

Hele 138 medaljer på 45 år, er en rekord det skal bli svært vanskelig å slå!

 Sakset fra Seil-magasinet

Sakset fra Seil-magasinet

Bigga ble Snarøyamann for mange år siden. Han er far til fire; tre store døtre; Jeanette, Susanne og Line, med de to førstnevnte som lik sin far er glad i å seile. Og ikke å forglemme ”attpåklatten” Fillippa – frøkna vi kjenner så godt fra nærmiljøet – og som støtt og stadig er å se i Bruksveien med sin mor, for å forberede neste treningsøkt med Optimist jollen. Og hun opererer nå også som mannskap for sin far! ”Eplet faller som kjent ikke langt fra stammen”.

To konger og en prinsesse :-)

To konger og en prinsesse :-)

Tøff barndom

Bigga vokste opp i trange kår.  Han kaller seg selv en ”skikkelig runner” som unggutt – men har nå roet seg ned 110 %. Oppveksten var ved bedehuset på Høvik – men han ”ble ikke særlig påvirket av dette miljøet”, som han selv uttrykker det. Per Dahl ”Peddal” var i ungdommen Biggas reservepappa. Hans egen far var ikke der han skulle være – og takket være ”Peddal”, er Bigga der han er i dag, sier han med respekt i stemmen.

Visittkort som nyslått murmester

Utdannet seg som murer i ung alder – måtte ha et yrke der han kunne få utløp for sin styrke. Han ble landets yngste murmester da fagbrev var avlagt – og det er ikke få peiser som er satt opp av Bigga rundt om i hus og hjem i Asker og Bærum siste 50 år!

Peppes Pizza- lokalene på Stabekk er også Biggas verk. Her ble det lagt ned utallige arbeidstimer for å kreere et lokale som var meget attraktivt da det ble innviet på 70-tallet. Og i tillegg gikk han inn på eiersiden i bygget.

Bilder fra Biggas hockey-albumBigga har alltid vært glad i å trene – har hatt et svært høyt aktivitetsnivå! Fremdeles er han å finne på trening med gamle venner, selv om sykdom har satt ham en del tilbake de siste årene.

To parallelle idrettsgrener

Bigga i A-jolle på Sarbuvollen i 1958

Bigga i A-jolle på Sarbuvollen i 1958

Det har alltid vært parallelle løp, med de to idrettsgrenene seiling og ishockey. Kanskje det er dette som er litt av grunnen til at han har drevet det så langt i begge – at han ikke har gått tom for initiativ i en enkelt idrettsgren, slik vi ser mange ende opp i dag?

Tøffe tak på banen!

Tøffe tak på banen!

Man skal ikke se bort fra at styrken og mentaliteten man tilegner seg i en idrettsgren, er nettopp det som utgjør forskjellen på ham og de andre, når man skifter beite.

Spreke karer stiller opp til fotografering før kamp

Spreke karer stiller opp til fotografering før kamp

Han er tydelig på følgende fakta; – Seilingen gir styrke mentalt – men gir også masse styrke for lår, mage og rygg. – ”Det er det som har gjort meg til den jeg er i dag.  Og så elsker jeg nærkontakt med vann – derfor har jeg holdt meg til små båter.”

Har seilt aktivt klassene: A-jolle, OK-jolle, Finnjolle, Soling – og nå Snipe. Sistnevnte er vel egentlig den båten han liker best, når vi går ham litt på klingen og ber om prioritering.

Har deltatt i uttakinger for seiling i OL  i flg. båtklasser :  2 x Finnjolle, Soling – og 470.

Jeg vant NM i 1979 – det var stort! Og ikke minst Gullmedalje i EM Snipe år 2000 :-)

Seier!

Seier til Janett Krefting og Birger Jansen er et faktum!

”Bigga er go´– spiller for to”

Ordspillet gjallet på mange ishokeykamper på 70-tallet. Han var i mange år aktiv i Hockey B-pulje. Hadde sin debut på herrelandslaget i 1968 og spilte sin første VM-kamp i 1969.

Han vant Ishockey NM for Frisk Asker i 1979 med kongepokal. Denne opplevelsen setter Bigga svært høyt på sin merittliste!

Hele VM-laget samlet

Spilte så 10 år i VM – og reiste verden rundt med landslaget. ”Det var tider det” – sier han og blir drømmende i blikket. Her ligger det mange gode minner, men også beinhard trening.13 Program Sapporo OL

I Sapporo OL fikk vi bronse i B-puljen. Tapte mot Finland for opprykk til A-puljen – litt sårt å tenke på det nå…

Gikk opp 5 cm rundt låret, da han spilte hockey. Det er klart man fikk glede av dette når jeg gikk over til seiling i sommerhalvåret!

En herlig tid!

Jar- tiden var fantastisk – et utrolig kameratskap! Begge grener – hockey og seiling er like kjære!

Bigga spiller nå treningskamper i hockey, men er fremdeles svært aktiv i Snipe-miljøet.

Noe du savner, undrer journalisten? – Savner garderobe – reiser og hockey-miljøet. Det var stort!

Kjekkas også utenfor banen...

Kjekkas også utenfor banen…

Fart over gjengen her

Fart over gjengen her – til ære for fotografen

Bigga meldte seg ut fra miljøet på Sarbuvollen og inn i VS (Vestfjorden Seilforening) i 1982. Vi fikk med oss 12 – 15 sniper over fjorden – og målet var å samle hele Snipe-miljøet her på Snarøya/Fornebu – noe det daværende styre i VS var svært positive til. Bigga ble så valgt inn i styret i VS fra 1984 og har siden da vært en svært aktiv deltaker i alt som har beveget seg i Bruksveien.

 VM & EM

Bigga er en av få norske seilere som har vunnet VM-medalje i snipe. Det skjedde i Tønsberg i 1991, da han klarte bronse sammen med Janett Krefting. Den medaljen henger høyt! Nesten like høyt henger EM-gullet han vant sammen med Liv Ulveie i 2000.

Snakk om forsidebilde

Snakk om forsidebilde

Vi er heldige som ikke har Snipe i OL, sier han så. – Da hadde båten vært tre ganger så dyr – og langt mindre klasse.  – Det ville vært for dyrt å være med. Så her er det godt å ha et Snipemiljø på utsiden av OL – der lever vi godt!7 VM Isgockey 1977

Bigga er glad i å reise. Det har hele livet vært en del av sporten. Han har hatt årlige turer til Clearwater i Mexicogulfen for å seile og møte gamle venner. Så noen dager i Miami – og derpå Bahamas i en hel uke. Dette har vært den årlige ”gulroten” han har satt opp for seg selv – og turene har vært gjennomført 33 ganger hittil. I år ble første gang han ikke kunne reise, grunnet behandling, men håpet er at turen skal gjentas neste år!

”Serious sailing – serious fun”  Snipe-seilernes eget ordtak.EuroLogo - Snipe Bigga med!

Det passer godt til mannen, som i alle år har vært en flott representant for sporten – og som har vært med på å sette Vestfjorden Seilforening og Snarøya på kartet – både nasjonalt og internasjonalt.

En mann vi kan være stolt av å ha i vår midte!

Egebergs Ærespris

Melding er i dag sendt Budstikka og Bærumsavisen, med anmodning om å ta ballen videre, samt at Birger «Bigga» Jansen nå må bli tildelt Egebergs Ærespris.