Sneglekrigen er startet!

05/05, 2010

Flere av våre eldre vel-medlemmer, som alle sto pent oppstilt i kø for å motta friske ringormer – nematoder – til bekjempelse av sneglene, minnet om at sist de sto i en lignende kø, med bøtter og spann, var under en helt annen krig……
Men i dag var det med et smil om munnen – vel tilfredse med foredrag – og ikke minst muligheten til å få med seg hjem et av de få midler som virker i sneglekrigen.

Det var for øvrig flott fremmøte til foredraget. Professor Arild Andersen engasjerte de 120 vel-medlemmene stort, i et møte som nok er det best besøkte møte vi hatt på mange år.

Etter en grundig innføring i hvilke arter som er naturlige på våre breddegrader, gikk Andersen inn på levesett, matvaner, samt hva vi som hageeiere bør passe på, for å unngå snegleplagen.
Mange tiltak er nok for de spesielt interesserte, (elektrisk gjerde, plastskjerm rundt hagen mv) men med den plagen sneglene utgjør, er det viktig at vi alle tar et tak for å få has på så mange som mulig. For de formerer seg raskt, men ikke før på sensommeren. Så det vi tar knekken på nå i sommer, gir effekt i tifold, da de ikke vil kunne legge egg for å etablere nye generasjoner.

Middelet som vi delte ut i kveld, er levende ringormer i vann. For effektivt å få has på sneglene hjemme, ble vi bedt om å finne noen individer, klippe de i to- – og dyppe disse i den ”slushen” vi fikk med oss hjem. Da blir umiddelbart disse halve (døde) sneglene infiserte av nematodeblandingen – og de kan legges ut som åte for andre friske snegler. Når disse så spiser åtet, blir de selv infisert med ringormene, som tar knekken på den som spiste åtet. Og etter sin død, er ringen sluttet, nytt åte er legt ut av seg selv, der sneglen dør. Osv….osv.

Stoffet vi fikk med oss er ferskvare. Det betyr at det må brukes som angitt i løpet av 3 ¨4 dager. Sørg for å få flest mulig snegler innom stoffet, før det etter endt bruk, kan helles ut i hagen, der man finner flest snegler. Men det er oppdelingen og utleggingen av åtet, som gjør susen.

Vi lover å holde våre medlemmer informert om videre prosess, styret i vellet har besluttet selv å ta en vandring på våre fellesområder og spre litt ”guffe” på vegne av fellesskapet. Og den enkelte kan gjerne ta ansvar for grøftekanten utenfor der du bor….