Noen går 1

Noen går……

Martin Gran takkes av i Snarøya sportsklubb

– er/var han en av verdens eldste aktive målvakter?

Vi tar sikkert litt hardt i, men med sine 70 år er det ingen tvil om at det ikke er mange av samme slaget!

Redaktør i vellet tar en prat med Martin Gran – mannen som med sine 70 år, vel må være en av de eldste målvakter som har spilt aktivt bandy i Snarøya sportsklubb.

Det er vel på tide å gi seg nå, ymter vi frempå når vi får ham i et ledig øyeblikk på banen – i en av hans aller siste kamper for klubben. Men dette er tydeligvis ikke tiden for å prate…… Her er det kamp – og full konsentrasjon!

Med litt research får vi senere klarhet i følgende: 56 år gammel pensjonerte Martin Gran seg fra flykaptein-jobben i Braathens.

Nå, 14 år senere, gir seg som bandy-keeper i Snarøya Bandy.

Fra Paris – til Njård Bandy

Interessen for bandy har han hatt nesten hele livet, fra han flyttet fra Paris til Holmen i Oslo som 13-åring og startet i Njård Bandy. Siden det ikke hadde vært så mye skøytegåing i Paris, var løsningen å plassere unge Martin i mål. Og der ble han…leeeenge.

Snarøya Bandy Oldboys lokker

Flyverutdanning, jobb og familie gjorde at det ble noe lavere aktivitet i noen år, men i år 2000 flyttet han til Oslo. Han var da 52 år – og vendte tilbake til Njård som keeper. Etter noen år ble Njård Bandy lagt ned, og Snarøya Bandy Oldboys ble et naturlig valg.

Ettertraktet ballmann

Skal man bli en god keeper må man gå all in, så Martin installerte ballmaskin i kjellerboden.  Frem til nå , har han hyppig trent på å håndtere tennisballer som skytes ut i raskt tempo. Og kjenner vi mannen rett – har han ikke sluttet med denne aktiviteten, selv om han legger keeperhanskene på hylla.

I tillegg er smidighet viktig for en keeper, så en treningsmatte foran tv-en brukes til tøying mens dagsrevyen pågår – forteller en intern hjemmekilde. Og denne innsatsen har definitivt gitt resultater! At det også har vært stor etterspørsel etter keepere, ga ham muligheten til å stå i mål både for A- og B-laget.

Sorti – med hevet hode!

Men nå har legger han altså skøyter og kølle på hylla – og gjør seg noen tanker rundt det:

  •  2018/19 har vært en god sesong for Snarøya! B-laget dro i land serien i 2. divisjon – for 2. gang! Og A-laget ble nr. 4!
  •  Mange tidligere spillere har returnert til laget etter studieopphold andre steder, og Martin føler det er på tide å overlate plassen til unge entusiastiske keepere.
  • Jeg har hatt mange flotte år i bandy-miljøet, har blitt inspirert til å trene og holde meg i god form, men fremover blir det kun fokus på ski om vinteren og kajakk om sommeren, sier den unge ex-keeperen på 70 år.

Tekst og foto: Paal Alme

Trykk på bilde under – og du får de alle opp i stort format.