Hvalspotting på Snarøya 4

Hvalspotting på Snarøya

Ekspertisen har talt:

Knølhval i fjorden!

Det vekker stor oppsikt at vi har observert hval i fjorden – og spesielt når ekspertisen ved Havforskningsinstituttet i Bergen, bekrefter at de mener dette må være Knølhval.

Så stor interesse har dette, at «Sjøpattedyrgruppa» fra Universitetet i Oslo, på kort varsel reiser ut til Snarøya for å observere og kanskje få sett disse sjeldne hvalene tett på sivilisasjonen.

Styreleder i vellet, Paal Alme tar vel imot Sjøpattedyrgruppa fra UiO på Snarøya.

Det blir ingen «hval i sikte» denne dagen, men en leken sel dukker opp i strandkanten og skaper liv og røre i den internasjonale gruppen med studenter. For her er det unge studenter fra Tyskland, England og Frankrike, som sammen med sine norske kolleger, samt leder av gruppen; Professor Vegard Stürzinger og kollega Karl Inne Ugland, som ser dette som en unik mulighet til å få undervisning på et område de ellers måtte reist langt for å få ta del i.

En leken sel dukker opp og underholder studentene, som også «snakker» med selen for å fange interessen.

Styreleder i vellet har allerede vært på sjøen i over tre timer i vinterkulden; – drevet med vær og vind i området mellom Oustøya og Snarøya, godt kledd i vinterkulden og utstyrt med fotoapparater til å fange enhver bevegelse – men må også melde pass med hensyn til spektakulære bilder.

Artig er det da når vi dagen derpå ringes opp av forskerne fra Havforskningen, som kan berette at de nå har båt med fagfolk ved Oustøya, etter at det er observert fire store individer oppunder land. At disse hvalene sannsynligvis er kommet på avveie, blir mer og mer sannsynlig får vi høre, for på denne tiden skulle flokken allerede være godt på vei mot Karibia – og varmere trakter.

Foto Wikipedia

Her et par av bildene som redaktøren fik tatt forleden kveld, rett utenfor Fürst. Det er «tømmerstokken» som er ryggfinnen, som gjør at fagekspertisen er rimelig sikker i sin sak. 
Vil du lese mer om hvalen vi nå har besøk av, finner du det her:

https://forskning.no/sjodyr/2015/11/6-ting-du-ikke-visste-om-knolhvalen