Først meg selv……og så meg selv…

Rådyr med tvillinger på Snarøya (Foto: Paal Alme)

Hva er det med folk?  Enkelte bryr seg blaffen i regler og lover – bare «jeg selv» får det som jeg ønsker!

I denne tiden, med et yrende fugleliv og rådyr som nedkommer, ser vi stadig hunder på vill fart i området. Både på Snarøya – men spesielt på Grimsøya, en øy som av enkelte av beboerne betraktes som en egen hundegård, der hunder kan løpe fritt til alle årstider.

Ingen eier i nærheten – og dyret på jakt etter rådyr eller fugler, enten i rede på bakken, eller i panisk flukt fra sin overmann. Ikke rart at bestanden av fugl er i reduksjon – og at vi ikke ser flere rådyrkalver!  De er skambitt og dør en langsom og pinefull død, lenge før de forstår i hvilket nabolag de er født.

På Grimsøya er det flere hunder som alltid løper fritt – og bjeffer på alt og alle. Om eier selv ikke synes det er sjenerende, så kan vi opplyse om at det ikke er få gjenboere langs Snarøysundet, som er mektig «fed up» av dette bikkjekoret, med høylytt gneldring til alle døgnets tider. Det har til og med foregått gjennom en lang natt, – eier gikk til sengs mens hunden fritt fikk løpe ute.

At det både er båndtvang – og i tillegg en sårbar natur, ser ut til å være noe disse beboerne gir blaffen i. Vi kan ikke med vår beste forstand, forstå hvilken verden man tror man er en del av.  

Jo forresten – det gjelder jo først meg selv…..

Sjekker man på nettet, finner man utallige artikler om dette tema. En gjenganger er dette, etter intervju med en fagperson:

– Er det noen type hunder som går igjen?

– Ofte fuglehunder. Det er hunder som kan løpe fort. Men alle kan jage, selv små hunder.

Hundeeiere som ikke overholder den ekstraordinære båndtvangen, kan straffes med bøter eller fengsel inntil seks måneder ifølge hundeloven.