Kråker opplært til å plukke søppel

Forskning som gir uttelling!

Fantastiske nyheter fra fugleforskere i NOF – Norsk Ornitologisk Forening: I all hemmelighet har en gruppe yngre forskere og ornitologer samarbeidet om dressur av kråker.

Kråka er kjent som en av våre smarteste fugler – og ved en tilfeldighet ble en av forskerne oppmerksom på fuglens evne til å gjennomføre planlagte oppgaver, mot «belønning».

Forsøk ble startet opp for tre år siden, med å belønne kråke-unger som samlet papir og annet rusk og rask, med solsikkefrø – som fuglen elsker.

Allerede fra ungene var små, ble enhver avlevering av papir, belønnet med frø fra en sinnrik beholder, der de er opplært til å slippe søppelet på en treplate. Og etter lengre opptrening, har man nå fått alet frem et knippe fugler, som synes dette er både artig og underholdende. Og at det er nyttig – er det ingen tvil om!

Ørnulf Fuglehaug fra NOF kan fortelle redaktøren at foreningen allerede har fått utallige henvendelser fra kommuner og ikke minst fra arrangører av større arrangementer.

– Tenk bare på hva dette kan spare av arbeidskraft, med å plukke opp søppel etter en stor badehelg på Storøya badestrand til sommeren! Eller vår nye flotte Kadettangen!

Navnekonkurranse – flotte premier!

Vi får opplyst at kommunen er interessert i prosjektet og Budstikka med!  Sistnevnte vil gjerne ha et navn på prosjektet – og oppfordrer sine lesere til å sende inn forslag på e-post til tips@budstikka.no.

Vinner vil motta en overraskelse i sin postkasse, kan de love.

APRILSNARR

Ja – hadde det enda vært sant – men ser du på dagen det er publisert, forstår du at dette var en liten aprilspøk – som faktisk flere tok for «god fisk», selv om det var fugl vi omtalte ;-)