En eventyrlig historie

Det er en alvorlig Momodou som venter på avreise til Norge

En torsdag i juni 2010, hadde Snarøya skole et arrangement, der alle inntekter skulle gå til to skoler i Gambia.

Opptakten til det hele, var at rektor; Britt Eia, Berit Løvstad fra fadderorganisasjonen Lift Africa, samt Vigdis Jordal fra ”Hjertebank”, alle tre reiste til Gambia for å besøke skoler. Livsglede var stikkordet for hva man ønsket å bringe med seg hjem til egne barn – og stor var nok overraskelsen hos mange, da Vigdis i tillegg fikk med seg hjertesyke Momodou på 8 år! Han led av en medfødt hjertefeil; Fallotts tetrade – og uten operasjon hadde han hatt kort tid igjen å leve i fattige Gambia. Gutten er 8 år og veide kun 14.5 kilo.

God hjelp fra klinikksjef Øyvind Skraastad ved Rikshospitalet og intensivsykepleier Britt Fredriksen, som begge reiste tur/retur Oslo – Banjul og hentet den tapre, viljesterke gutten trygt til Norge, for deretter å stille opp en helg på operasjonssalen og foreta det kompliserte inngrepet som trengtes for å redde ham. En rørende innsats, som virkelig varmer.

Lørdag 29. mai ble Momodou operert – og noen kvelder etter, lekte undertegnede med gutten på fotballbanen på Hundsund, riktignok i godt skjermete former. For hans to ben var fremdeles som to tynne sugerør og ville ikke tåle en norsk takling på kunstgress. Men en mer fornøyet fotballspiller, er det lenge siden jeg har møtt.

I følge hans ”stemor” Vigdis Jordal, legger han på seg hver dag – og er klar for retur til sine foreldre i Gambia på St. Hans. Full av minner – og med livet i gave fra hjerteteamet på Rikshospitalet – og glade givere i vårt nærmiljø. For det ble samlet inn tett oppunder 150.000 kroner denne ettermiddagen på skolen, penger som går til skoleprosjektet og virkelig er til stor hjelp for disse barna, til å komme seg videre i livet.

Aksjonskomiteen retter en stor takk til alle som har bidratt på forskjellige måter i aksjonsuken til inntekt for prosjektene i Gambia.

Momodou og Jakob klare til fotball-VM

Og at det blir rene julaften ved ankomst Gambia på torsdag, det er vi ikke i tvil om!

Gambias nasjonalflagg

Her en liten filmsnutt fra arrangementet på skolen:

http://www.youtube.com/watch?v=j5upiPfRjpo

Det har vært mye moro og mange opplevelser i de ukene Momodou har vært i norge. Han reiser hjem med bilder av seg selv i koffereten, som fotballspiller og med krigsmaling i ansiktet. Og det beste av alt – en god helse og en god venn i Jakob!

Snart storspiller